miercuri, 5 decembrie 2012

CURCUMA-MEDICAMENTUL DIN BUCATARIE


  


   Originară din India și utilizată de  peste 2000 de ani,curcuma(turmeric) fascinează cercetătorii din întraga lume ,datorită virtuților terapeutice pe care le posedă.Având o culoare frumoasă, galben-orange,curcuma  are  mai  multe utilizări .Se folosește ca:

  • antioxidant
  • anti-inflamator
  • antiviral
  • antibacterial
  • antifungic
  • protector hepatic
  • încetinește dezvoltarea diverselor forme de cancer
  • antiparazitar
  • antidiabetic
  • antialergic
  • împotriva artritei
  • adjuvant în Alzheimer



     



  În medicina tradițională indiană, curcuma este utilizată pentru stimularea digestiei( mărește secreția biliară), ca antibiotic natural,depurativ al sângelui,în astm, diabet,conjunctivită,dureri dentare ,dar și pentru proprietățile sale anti -inflamatorii.

     

      

          Contra tulburărilor digestive

 

 

 Dacă suferiți de colon iritabil,de" stomac deranjat",greață, pierderea poftei de mâncare,curcuma este condimentul de aur care tratează multe din aceste tulburări digestive.Prin stimularea ficatului și a vezicii biliare,curcuma îmbunătățește digestia.De asemenea previne apariția ulcerului,având un rol protector asupra mucoasei gastrice.


   

     Adjuvant în cancer

 

 

   În Asia,unde se consumă curcuma,cancerul de colon este rar întâlnit,în comparație cu alte părți ale lumii. Studii în vitro au demonstrat că, substanța activă din curcuma,curcumina,posedă o reală acțiune  anticancerigenă  și asupra altor forme de cancer: de stomac,sân, prostată,leucemie.
Curativ se foloște o linguriță pe zi ,în amestec cu piper negru pentru o mai bună absorbție intestinală.

      

Calmant al durerii

  









  Curcuma este un anti-inflamator natural,a cărui acțiune este comparabilă cu cea a cortizonului.
 Condimentul poate să fie folosit ca analgezic pentru a calma durerea asociată cu reumatismul,durerile musculare, menstruale, artrita,tendinita.


     Stimulează imunitatea

   Curcumina  este un antioxidant mai puternic decât vitamina E  ,de aceea este util în lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi au tendinta de a slăbi organismul nostru atunci cand este expus la o stare de stres, schimbări climaterice, ... facandu-l mai vulnerabil la viruși, etc.Deci, curcuma este un aliat de nădejde pentru  a ne menține  în formă tot timpul anului. 

 

     Împotriva  creșterii în greutate

   

 

 

 

 

 

 




Consumată  zilnic, curcuma are un efect real de "ardere a grăsimii", datorită acțiunii benefice asupra metabolismului grăsimilor.


     Răni,zgârieturi ,paraziți

  

 

 




  În India ,curcuma este des utilizată ca antiseptic extern(sub forma de pudra)pentru tăieturi,zgârieturi,răni, vânătăi,arsuri , dar și ca  agent antibacterian.

  Luată intern, luptă împotriva problemelor pielii(eczemă,psoriazis,acnee),dar și a paraziților intestinali.

 

   Bolile degenerative ale creierului

  

 

 

 

 



Curcumina previne  pierderea funcției cognitive și prin urmare, este de un real ajutor în boala Alzheimer.

  

 Previne afecțiunile cardio -vasculare

 

 

 

 

Curcuma combină două proprietăți de protecție ale sistemului cardiovascular. Pe de o parte, aceasta ajută la reducerea nivelului de colesterol, și în al doilea rând, acesta îmbunătățește fluxul de sânge scăzând  agregarea plachetara. Cu toate acestea, trebuie acordată  atenție la cantitatea de  turmeric consumată dacă, în paralel,  luați anticoagulante, deoarece acest lucru poate crește riscul de sângerare.

 

    Calmant al durerilor menstruale













 Ca  și în cazul artritei și reumatismului,datorită calităților anti-inflamatorii și analgezice pe care le are , curcuma reduce  durerile menstruale.În afară de curcuma, este bine să luăm în această perioadă  suplimente de omega 3  și să reducem consumul de zahăr și cafea.


    Băutură împotriva durerii 

 

 Adăugați într-o cană o jumătate de linguriță de curcuma peste care turnați  apă fierbinte.Amestecați  și lăsați să se infuzeze.Băutura se consumă  călduță.


 

    

7 comentarii:

  1. Unde poate fi gasita curcuma? Magazine există la noi? Cum poate fi diferentiata curcuma pura de alte produse cu acelasi nume, contrafacute? Sau unde pot fi gasiti bulbi pentru cultivare proprie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiind un condiment ,ar trebui să se găsească în marile magazine,în magazinele care vând produse asiatice sau în magazinele bio.Referitor la calitate,este bine ca produsul cumpărat să aibă pe etichetă mențiunea că provine din agricultura biologică.Nu știu dacă la noi se găsește rădăcina proaspătă ,care poate să fie cultivată.Aici am cumpărat rădăcină proaspătă de curcuma de la un magazin bio.Sper că îti sunt de folos aceste informații și îți doresc să faci cea mai bună alegere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Azi 26.10 2013 am cumparat de la Cora Pantelimon sector Bio - Turmenic =CURCUMA

    RăspundețiȘtergere
  4. Curcuma praf găsesc la Plafar,știe cineva?

    RăspundețiȘtergere
  5. CURCUMA SE GASESTE LA TOATE FARMACIILE NATURISTE EU AM GASIT LA KAUFLAND.ESTE IEFTIN EXISTA MAI MULTE VARIANTE ..MEDICAMENT SI CONDIMENT

    RăspundețiȘtergere