vineri, 11 ianuarie 2013

VITAMINA C -ALIATUL DE NĂDEJDE AL SISTEMULUI IMUNITAR





   În anotimpul rece  ,mai mult ca în alte perioade  ale anului, trebuie să  ne întărim sistemul imunitar.Putem să facem acest lucru prin metode naturale,dar oare câți dintre noi au puterea să reziste atacului mediatic la care suntem supuși, fiind speriați de tot felul de epidemii,ultima anunțată fiind de gripă,care va ajunge și la noi si trebuie musai să ne vaccinăm,să cumpărăm căt mai multe medicamente pentru a ne păstra sănătatea.

 

 În urmă cu câteva zile mi- am amintit de o întâmplare petrecută în urmă cu câțiva ani ,când am avut un abces dentar ,iar în urma administrării de vitamina C am scăpat de umflătură și puroi.A fost un caz extrem,dar am putut observa efectul benefic pe care îl are vitamina C asupra infecțiilor.

  

Cel mai  mai usor mod de a asimila vitamina C este sa consumați mai multe portocale, lămâi si grapefruit. Aproximativ 150 de mililitri de suc de portocale pe zi, contine doza zilnica de vitamina C.


Cele mai bogate alimente in vitamina C sunt:cătina,coacăzele negre , acerola  ,măceșele ,  varza   ,(în special cea roșie ) ardeiul gras, patrunjelul, broccoli, conopida, căpșunile, papaia, lămâia, citricele,kiwi, afinele, murele, zmeura, legumele de culoare verde, rosiile, cartofii , ardeiul iute.




   
                   

        UTILIZĂRILE VITAMINEI C






    -  ACȚIUNE BENEFICĂ ASUPRA PSIHICULUI









 Vitamina C este utilă persoanelor astenice,cu tendință spre melancolie sau depresie asupra cărora are  un efect tonic, înviorător.
 Pe de altă par­te, vitamina C este implicată şi în sinteza seroto­ni­nei, o substanţă responsabilă cu stările de calm, de cu­raj şi de relaxare, precum şi de apariţia stării de somn.Prin urmare, acest nutrient este util şi pentru cei cu probleme de genul anxietăţii, insomniei, pentru cei care se relaxează foarte greu, care sunt mereu măcinaţi de temeri şi incertitudini



  -    ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR




Testele medicale au arătat că suplimen­tarea vitaminei C creşte producţia a nu mai puţin de şase tipuri de celule ale siste­mului imunitar.
  Dacă vrem să ne creştem rapid nivelul imunităţii, cea mai simplă şi mai sigură cale este vitamina C naturală. Fie că este vorba de preve­nirea răcelilor sau altor in­fecţii, fie că este vorba de o boală infecţioasă deja in­stalată, stimularea imunitară cu ajutorul vitaminei C din fructe şi din legume este o cale sigură spre vinde­care prin am­plificarea imu­ni­tăţii.



   - ALERGIE










Vitamina C organică este de un real ajutor şi în cazul reacţiilor alergice, fie ele la nivelul pielii, 
aparatului respirator sau digestiv.Încă de la primele manifestări ale unei reacţii alergice, se ia o doză de 100-200 mg de vitamina C organică, ulterior adminis­trându-se câte 20-40 mg din această vitamină, din două în două ore. Acidul ascorbic are, între altele, o acţiune imunomodulatoare antihistaminică puter­nică, re­ducând inflamaţia, senzaţia de durere şi usturi­me, sen­zaţia de ameţeală, frisoanele.



   -ASTM












 De extraordinarele proprietăţi antialergice şi imunostimulente ale vitaminei C pot beneficia şi bolnavii de astm. Tratamen­tul cu vitamina C organică, sub formă de capsule, din care se iau câte 100 mg pe zi, va fi dublat de o alimentaţie cu legume şi fructe bogate în acest nutrient, mai ales varză roşie, lă­mâi, mere (cu tot cu coajă), măceşe. A­ceastă cură răreşte intensitatea şi frecvenţa cri­zelor de astm, creşte rezistenţa la efort, toleranţa la stres, frig şi aler­geni.




   -  FEBRĂ






 Administrarea, zilnic, a 150 mg de vitamina C organică ajută organismul, în special sistemul car­dio­vascular, să facă faţă acceselor de febră. În plus, vitamina C activează, la fel ca şi acce­sele de febră, sistemul imunitar, cele două având o ac­ţiune sinergică în cazul infecţiilor şi al afecţiunilor tumorale. Atât timp cât febra se menţine în parametri acceptabili, sub 38,5 grade Celsius, preferaţi o doză sănătoasă de vitamina C organică, în locul aspirinei sau al altor febrifuge.




-   GRIPĂ,VIROZE RESPIRATORII










  În timpul epide­miilor, se administrează  câte 100-150 mg  pe  zi  de   acid  ascorbic   natural,  pentru preven­ţie. Odată boala de­clanşată, vreme de trei-cinci zile, se administrează, zilnic, câte o supradoză de 300 g de vitamina C orga­nică. Acest nutrient are darul de a mo­biliza  exemplar   sistemul imunitar, scurtând timpul de vindecare, ate­nuând simptomele şi făcând boala mai uşor de suportat.



   -   INFECȚII RESPIRATORII  BACTERIENE














 Se ţine un tratament de 30 de zile, timp în care se iau câte 150-200 mg de vitamina C organică pe zi, un ajutor substanţial şi pentru terapia clasică cu anti­bio­tice. Fără o activare a sistemului imunitar, ca cea con­ferită de această vitamină, tratamentele de distrugere a germenilor infecţioşi nu au nici o şansă de izbândă, mo­tiv pentru care afecţiunile bacteriene ajung să reci­diveze tot mai des.



  -    BOALA CORONARIANĂ





 O doză modestă, de 100 mg de vitamina C orga­nică, administrată zilnic, reduce cu aproape 60% ris­cul de infarct la subiecţii cu insuficienţă cardiacă. Mai mult, acidul ascorbic din fructe şi legume îmbu­nătă­ţeşte puterea de contracţie a muşchiului cardiac, ajută la o irigare mai bună a inimii şi creş­te capacitatea de efort a bolna­vilor. Studii făcute pe 14.000 de vârstnici au arătat că vitamina C de sinteză nu are nici un efect de pre­venire a infarc­tu­lui sau a altor boli cardiovasculare. În schimb, vita­mina C organică este - tot con­form studiilor - un ade­vărat pana­ceu pentru cardiaci, aşa cum afir­mam an­terior.



  -    ATEROSCLEROZĂ











Vitamina C luată în fiecare zi, câte 150 mg, previne oxidarea co­les­terolului pe artere, produce o uşoară vasodilataţie şi stopează evo­luţia bolii spre complicaţii cum ar fi ischemia cardiacă sau ateroscleroza.



 -    HIPERTENSIUNE








 Acelaşi tratament de la ate­roscleroză conduce după 6 luni de administrare la o reducere în medie cu 9% a tensiunii arteriale. De asemenea, tratamentul cu vitamina C organică, aso­ciat cu hrana vegetariană şi cât mai naturală, sta­bilizează valorile tensiunii arte­riale, prevenind apa­riţia atât de periculoaselor pusee de hiper­tensiune.



   -    ACCIDENT VASCULAR





 Un studiu făcut în zona rurală a Japoniei, pe 2000 de vârstnici, a arătat că cei care consumă ve­ge­tale foarte bogate în vitamina C au un risc de acci­dent vascular foarte scăzut. Mai exact, con­sumatorii de vitamina C organică din ve­ge­tale au un risc cu 52% mai scăzut de accident vascular decât cei care nu con­sumă deloc sau foarte puţine vegetale bogate în acest nutrient. În plus, refa­cerea funcţiilor motorii şi cog­ni­tive după un asemenea atac este mult mai rapidă atunci când se iau doze sporite (peste 200 mg zil­nic) de acid ascorbic natural.



  -  ANEMIE  FERIPTIVĂ








Vitamina C ajută la asimilarea fierului din alimente în organism, unde va fi folosit la fa­bri­carea eritrocitelor. De asemenea, acidul ascor­bic reglează acţiunea sistemului imunitar, împie­di­cându-l să distrugă eritrocitele produse de propriul organism şi apariţia aşa-numitei anemii hemolitice.



  -  OBEZITATE









 Vitamina C este unul din cei mai serioşi aliaţi ai celor ce doresc să ajungă la o greutate normală şi la o formă fizică excepţională. Luând zilnic câte 120 mg de vitamina C organică şi mâncând de două ori pe zi câte o lămâie, cu tot cu pulpă, punem la adăpost mo­le­culele de hormoni tiroidieni (tiroxină), responsabili pentru supleţea şi vioiciunea noastră.
Multe persoane îşi pun în pericol viaţa, luând medicamente de slăbit care cauzează o supraproducţie de hormoni tiroidieni, fără să ştie că mult mai puţin nociva vitamină C le-ar proteja hormonii tiroidieni produşi în mod natural de către propriul organism. Cer­ce­tările au arătat că doar mo­leculele de tiroxină însoţite de cel puţin douăspre­zece mole­cule de vitamina C, ca o veri­tabilă "gardă de corp”, sunt protejate împotriva radicalilor liberi şi pot parcurge drumul până la destinaţie, pătrunzând în ce­lu­lele din organism.


   -  DIABET

 

 






 Un studiu făcut pe 1700 de persoane cu diabet de tip 2 a arătat că ingestia zilnică a unei cantităţi de 150 mg de vitamina C organică ajută la prevenirea unor afec­ţiuni cum ar fi: hipertensiunea, arterita obliterantă, boala coronară, neuropatia diabetică.
Fragilitate capilară, circulaţie periferică deficitară, neadaptare la frig
La venirea sezonului rece, se face o cură de 3 săptămâni, timp în care se administrează 100-160 mg de vitamina C organică zilnic. Această cură simplă îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin vasele capilare, amplifică tonusul fizic şi psihic, ajutând la o mai bună adaptare la temperaturile scăzute.





-  ARTRITĂ








Vitamina C joacă un rol activ în prevenirea şi sto­parea evoluţiei acestei afecţiuni. În plus, multe dintre fructele roşii bogate în vitamina C, cum ar fi măceşele sau acerola, conţin şi alte substanţe ajutătoare, care sti­mulează refacerea finelor ţesuturi cartilaginoase din articulaţii, afectate de boală. Toam­na, când este o ade­vărată bogăţie de fructe proaspete, bogate în vitamina C, se recomandă curele cu mere, pere, măceşe, coarne, gutui, consumate cu tot cu coajă. La venirea iernii, se ţin tratamente cu vitamina C organică, extrasă din fructe, câte 100-120 mg pe zi.



  -  FRACTURI







Vitamina C organică reface   ţesutul osos distrus de o fractură. Mai mult, da­torită efectului său de stimulare imunitară, acidul as­corbic natural ajută la vindecarea infecţiilor care afec­tează ţesutul osos, fiind un excelent adjuvant la antibioticele specifice. Se administrează câte 200 mg pe zi de vitamina C organică, în cure de 30 de zile mi­nimum.




  -   FUMAT










 Foarte adesea, inhalarea fumului de țigară este comparată de oamenii de ştiinţă cu o fabrică uriaşă de radicali liberi, adică de sub­stanţe care dis­trug celulele şi îmbătrânesc ţesuturile organismului. Din acest motiv, fumătorii au carențe de vitamina C , orga­nis­­mul  folosind această vitamină pentru a se apăra de radicalii liberi. Așadar  cei care fumează tre­buie să  aibă o hrană foarte bo­gată în vitamina C şi să ia suplimentele cu vitami­na C organică, în­tocmai ca cei ca­re tră­iesc într-un mediu po­luat cu noxe (de pildă, în ve­cinătatea unei centrale pe căr­bune).





     -  ÎMPOTRIVA CANCERULUI








Este un subiect  controversat   în  comunitatea   ştiin­ţifică  medicală,  odată cu pu­bli­carea de către  chimistul ame­rican Linus Pau­ling, laureat a două premii Nobel, a rezultatelor sale pri­vind ad­mi­nistrarea mega­dozelor de vitamina C la bol­navii de cancer în stadii avan­sate.

Pa­ci­enţilor inter­naţi în institutul care îi poar­tă numele le erau introduse prin perfuzie cantităţi uria­şe de vitamina C, aşa-nu­mitele megadoze, de 10-15 g (adică de 160-250 de ori doza zilnică recomandată!), obţinându-se rezultate mai mult decât promiţătoare.




   -   VITAMINA C ÎN COSMETICĂ





 




 Dacă  avem o dietă bogată în fructe și legume, pielea, părul şi unghiile îşi vor păs­tra şi ele sănă­tatea şi frumuseţea până la vârste înaintate. Acest lucru  se datorează unei proteine-minune pe care o sintetizea­ză orga­nismul nostru, şi anume co­lagenul, dependent de prezenţa în cantităţi sufi­ciente a doi nu­trienţi: vitamina C şi sili­ciul or­ga­nic. O suplimentare a cantităţii zilnice de vitamina C, cu 200 mg, şi a siliciului organic, cu 50 mg, va duce, în doar câteva săp­tămâni, la o îmbu­nătăţire a as­pec­tului şi a stării de sănătate a pielii, dar şi a unghiilor şi chiar a firelor de păr (la care efectele apar ceva mai lent). O cantitate sporită de vitamina C organică vor trebui să ia femeile care au fumat sau fumează, deoarece la ele este necesară o doză de la 400 mg în sus pentru apa­­riţia efectelor de înfrumuseţare şi reîntinerire.




     DEFICITUL DE VITAMINĂ C




 Lipsa aces­tei vita­mine duce la apariţia unor afec­ţiuni ca:

 

 - varice

 - hemo­roizi

 - exceden­t de greutate corporală

-  obosea­la per­sistentă

 - nervozitate

- dificultate în con­centrare

- stă­ri depresive

- tulbură­ri de  somn

 -căderea părului 

- slăbi­ciu­ne generală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu