miercuri, 19 decembrie 2012

ULEIUL DE MĂSLINE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Uleiul de măsline este un suc natural care păstrează gustul,aroma,vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor.

 

Uleiul de măsline conține: vitamine( A,B1,B2,C,E,D,K), antioxidanți,acizi grași nesaturați ,omega 3 și omega 6,de asemenea reprezintă cea mai bogată sursă de acizi grași nesaturați

 

 Consumul regulat de ulei de măsline ajută în lupta împotriva bolilor cardio - -vasculare,reduce riscul de inflamații,combate activitatea nocivă a radicalilor liberi,previne apariția ulcerului ,stimulează secreția bilei ,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase,întărește oasele,prevenind apariția osteoporozei,dar este folosit și în cosmetică în diverse preparate pentru întreținerea pielii și părului.

 

Pentru a beneficia e virtuțile sale este bine să consumăm uleiul  de măsline extravirgin ,presat la rece.

 

 

 

     UTILIZĂRILE ULEIULUI DE MĂSLINE

 

 

 

 

         ÎN BUCĂTĂRIE

           

             

                            

              

 

 

     -    ULEI PARFUMAT

 

 

 

 

 

 

  Puteți să parfumați uleiul de măsline cu tot ce vă trece prin cap:condimente,ardei iute,busuioc usturoi,zeamă de lămâie,etc...Maceratul are un gust  mai puternic ,dacă încălziți câteva minute uleiul înainte de a- l turna în sticlă.Apoi puteți să adaugați ingredientele dorite,așteptați o lună,filtrați și degustați.

 

 

   -  LEGUME  CARAMELIZATE

 

 

 Usturoiul și ceapa au o textură și un gust  rafinat dacă sunt conservate în ulei de măsline.Curățați legumele , .adăugați- le  în ulei de măsline și lăsați -le la foc mic un sfert de oră.
Turnați apoi  amestecul într- un borcan  închis ermetic și păstrați-l la frigider o lună înainte de consum.




   -   LĂMÂI CONSERVATE

 

 





 Lămâile conservate parfumează subtil carnea de pasăre și peștele.Alegeți de preferință lămâi
bio,spălați- le bine ,ștergeți- le , apoi tăiați -le în bucăți.Într- un vas adânc se așează rondelele de lămâie  peste care se adaugă sare mare.Se lasă o zi la frigider ,după care se pun  bucățile de lămâie intr- un borcan, se acoperă cu ulei de măsline și se lasă la macerat în frigider o lună ,înainte de folosire.Uleiul rezultat se poate folosi la diverse preparate.




  -   CONSERVAȚI ULEIUL DE MĂSLINE

 

 

 

  Pentru a păstra virtuțile terapeutice ale uleiului de măsline cât mai mult timp ,păstrați- l intr- -un recipient din sticlă opacă ,închis ermetic,ferit  de lumină ,la o temperatură de până la 15°C.





  -   O   MARINATĂ REUȘITĂ

 

 

 

 

 

 

 Un ulei de măsline bun  va parfuma și va frăgezi carnea.Înainte de a o pune pe grătar; lăsați carnea la marinat în  ulei de măsline,lămâie,sare,piper.
În funcție de gust se mai pot adăuga diferite condimente(busuioc, cimbru ,rozmarin ,usturoi ),miere sau sos de soia.Se lasă în acest sos ,o oră ,la frigider.

   

 

 

 

  - UNT DIN ULEI DE MĂSLINE

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă sunteți în pană de idei și vreți să vă impresionați invitatții, puteți să  îi surprindeți cu un delicios unt din ulei de măsline.Pentru aceasta trebuie să puneți o cantitate mică de ulei într- un recipient  la congelator.După ce s- a întărit, se poate consuma.Este ideal ca aperitiv și se combină foarte bine cu pâinea prăjită.

  

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu