vineri, 17 mai 2013

BICARBONATUL DE SODIU (II)










 ABRAZIV FIN PENTRU SUPRAFEȚE


Pentru curăţarea sigură şi eficientă a căzilor de baie, a plăcilor de greşie şi faianţă, a chiuvetelor – chiar şi a faianţei din fibra de sticlă sau lucioasă – presăraţi uşor bicarbonat pe un burete curat şi umed şi frecaţi ca de obicei. Clătiţi bine şi ştergeţi. Pentru extra-curăţare, faceti o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă şi detergent lichid de vase – lăsaţi-o să acţioneze puţin, apoi frecaţi.



 CURĂȚAREA VESELEI


Adăugaţi 2 linguri cu vârf de bicarbonat (împreuna cu detergentul dvs obişnuit de vase) în apa cu care spălaţi vasele, pentru a ajuta la îndepărtarea grăsimii şi a resturilor de alimente de pe farfurii, oale şi tigăi. Pentru cratiţele în care s-a gătit și s-a uscat grăsimea pe ele, mai întâi înmuiaţi-le în apă cu detergent și bicarbonat, apoi puneţi bicarbonat pe un burete umed şi frecaţi cu această pudră neabrazivă.

 

DEZINFECTANT PENTRU BUREȚII DE BUCĂTĂRIE


Înmuiaţi bureţii care miros a vechi într-o soluţie puternică de bicarbonat de sodiu pentru a scăpa de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate într-un litru de apă caldă). Pentru dezinfectare mai puternică, folosiţi cuptorul cu microunde.

 

DEZINFECTANT PENTRU CUPTORUL CU MICROUNDE


Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curăţă delicat interiorul şi exteriorul cuptorului cu microunde şi nu lasă urme de chimicale cu miros puternic. Clatiţi bine cu apă.

 

LUSTRUIȚI ARGINTĂRIA


Folositi o pastă formată din 3 părti bicarbonat de sodiu şi o parte apă. Frecaţi argintăria cu această pastă, folosind o cârpă moale sau un burete. Clătiţi bine şi uscaţi pentru tacâmuri stralucitoare din inox şi argint.

 

CURĂȚAȚI IBRICELE DE CAFEA ȘI DE CEAI


Înlăturaţi petele de cafea şi de ceai şi eliminaţi gustul amărui spălând ibricele şi cafetierele cu o soluţie dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat într-un litru de apă caldă. Pentru petele insistente, încercaţi să lăsaţi la înmuiat peste noapte în soluţia de bicarbonat şi detergent, sau să frecaţi cu pastă de bicarbonat pe un burete umed.

 

 SOLUȚIE PENTRU CURĂȚAREA CUPTORULUI


Presăraţi bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiţi cu apa ca să umeziţi bicarbonatul. Lăsaţi să stea peste noapte. Dimineaţa frecaţi, razuiţi bicarbonatul şi eliminaţi murdăria cu un burete sau cu un aspirator, şi clătiţi.

 

CURĂȚAȚI PODELELE


Îndepărtaţi urmele şi mizeria (fără urme nedorite de zgârieturi) de pe podele nelăcuite sau dale de gresie ori marmură folosind o soluţie dintr-o jumătate de ceasca de bicarbonat într-o găleata de apa caldă – ştergeţi cu mopul şi clătiţi pentru o podea stralucitoare. Pentru urmele lăsate de încălţăminte folosiţi bicarbonat pe un burete umed, apoi clătiţi.

 

 ÎNLĂTURAȚI PETELE DE PE MOBILĂ


Curăţaţi şi înlăturaţi urmele (inclusiv de creion) de pe pereţi şi mobila vopsită, aplicând bicarbonat de sodiu pe un burete umed şi frecând delicat. Ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată.

 

 CURĂȚAȚI PERDEAUA ȘI CABINA DE LA DUȘ


Curăţaţi şi dezodorizaţi perdeaua din vinil de la cabina de duş, presărând direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecaţi perdeaua de duş şi apoi clatiţi. Lasaţi-o să se usuce atârnată.

 

 

ÎMBUNĂTĂȚIȚI DETERGENTUL PENTRU HAINE


Oferiţi extra-curăţare adăugând rufelor dvs o jumătate de cească de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe să acţioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete si mai luminoase. Sau puteți adăuga o jumătate de ceaşcă de bicarbonat la ciclul de clătire al maşinii pentru cearşafuri şi prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeți la sală sau în care munciţi în grădină.

 

 CURĂȚAȚI ȘI REÎMPROSPĂTAȚI ECHIPAMENTELE SPORTIVE


Folosiţi o soluţie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat într-un litru de apă caldă) pentru a curăţa şi dezodoriza echipamentele sportive îmbâcsite de mirosuri. Presăraţi bicarbonat de sodiu în husele croselor de golf şi în genţile în care vă ţineţi echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile şi pentru a curăţa părţile metalice (fără a le zgâria!) cu o pastă din bicarbonat de sodiu (3 părti bicarbonat, o parte apă) şi o perie. Clatiţi bine.

 

 

ÎNLĂTURAȚI PETELE DE ULEI ȘI GRĂSIME


Folositi bicarbonat pentru a curăţa urmele de ulei şi grăsime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presăraţi bicarbonat pe pată şi frecaţi cu o perie.

 

CURĂȚAȚI  BATERIILE


Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a înlătura urmele de coroziune lăsate de acidul de baterie în autoturism, maşina de tuns iarba, etc, pentru că este un alcalin slab. Asiguraţi-vă că aţi deconectat terminalele bateriei înainte de a curăţa. Faceţi o pasta din 3 părţi bicarbonat și o parte apă şi aplicaţi cu o cârpă umedă pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. După ce aţi curăţat şi reconectat terminalele bateriilor, ştergeţi-le cu vaselină pentru a preveni o viitoare coroziune. Vă sfătuim să fiţi foarte atenţi când lucraţi cu baterii – conţin un acid foarte puternic.

 

SOLUȚIE PENTRU CURĂȚAREA MAȘINII


Folosiţi bicarbonat de sodiu pentru a curăţa farurile, părţile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinilin şi covoraşele de cauciuc ale maşinii, fără a vă face griji în legatură cu zgârieturi nedorite. Folosiţi o soluţie de bicarbonat dintr-un sfert de ceașcă de bicarbonat şi un litru de apă. Aplicaţi cu un burete sau cu o cârpă umedă pentru a înlătura murdăria adunată la drum, răşini de la copaci, insecte şi smoală. Pentru petele încăpăţânate folosiţi bicarbonat presărat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminaţi mirosurile presărând bicarbonat direct pe pată pe ţesătura huselor sau pe carpete. Aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspirați bicarbonatul.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu