miercuri, 26 martie 2014

MAICA SEPFORA-SFATURI DUHOVNICEȘTI





Монастырь с.Клыково (3)


Maica își ascundea cu stăruință viața ascetică. Dacă cineva începea discuția despre post, ea spunea:
„Ah, de-ar trece mai repede postul, îmi doresc atât de mult scrumbii!”
Iar trecând postul, mânca o bucată de pâine, bea după aceasta apă… și gata. Ea suferea în mod deosebit pentru acei care, având credință, nu respectau posturile rânduite de către Biserică. De unii ca aceștia îi era milă, îi considera lipsiți de libertate, robiți de patimi.

„Îmbuibarea pântecelui, dragii mei, îngreunează sufletul și tulbură la rugăciune. Se cuvine ca tot timpul să luptam și să stăm cu tărie până la moarte. Dacă astăzi vei mânca ceva dulce, mâine să postești, dacă la prânz ai mâncat ceva în plus, renunță la cină. Iar dacă ai căzut, ridica-te și iarăși pornește la luptă… Iar atunci când te așezi la masă, străduiește-te să mănânci cât se poate fără grabă. Nu te grăbi. Păstrează în minte Rugăciunea lui Iisus. Și stabilește-ți o măsură. Fie ca la început să fie mare.

 Apoi câte puțin micșoreaz-o și încearcă-te pe tine. Omul este astfel constituit, că nu simte imediat săturarea. Dacă e să mănânci repede, atunci poți mânca mult, și oricum te vei simți flămând, iar dacă vei mânca fără grabă și cu rugăciune, atunci curând te vei izbă­vi de îmbuibarea pântecelui. Trupului nostru nu-i este necesară hrana. E vorba doar de obicei.”
Despre faptul ca postul se slăbește pentru călători, maica zicea:

„Mai devreme, călătorii erau considerați aceia care parcurgeau pe jos într-o zi vreo treizeci, patruzeci, și chiar șaizeci de verste, iar spre dimineață iarăși trebuiau să pornească la drum. Atunci cum sa nu mănânci? Altfel nici puteri nu ai mai avea să mergi în continuare. Iar în prezent oamenii merg vreo doua ore cu mașina și deja zic: sunt călător, și încalcă postul. Nu e treabă bună.”


 http://www.razbointrucuvant.ro/2014/03/26/schimonahia-sepfora-sfaturi-duhovnicesti/#more-76417


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu