Sfaturi fitoterapeutice
Gripa este o boală virală respiratorie,extrem de contagioasă,care apare cu frecvență crescută în intervalul noiembrie- martie.
Este confundată adeseori cu guturaiul (răceala). Deşi ambele afecţiuni sunt determinate de virusuri care infectează calea respiratorie superioară,simptomele gripei sunt mai pronunțate ,iar complicațiile mai severe.
Gripa este cauzată de virusuri gripale.
În prezent se cunosc 3 tipuri de virusuri gripale numite A, B şi C. Tipul A include mai multe tulpini (subtipuri) diferite care tind să se schimbe în fiecare an.El este responsabil de cele mai multe epidemii de a lungul timpului.
Transmiterea este respiratorie, de la o persoană la alta,prin picături de salivă eliminate prin tuse,strănut,vorbire.
Contagiozitatea este de 1 - 2 zile înainte și 4 -5 zile după debutul bolii.Bolnavii cu forme atipice de boală sunt de asemenea contagioși.
Infecţia gripală poate afecta orice persoană ,însă riscul de a dezvolta forme clinice mai severe și de apariție a complicațiilor este mai mare la copii,bătrâni și persoane cu imunodeficiențe sau boli cronice.
După o perioadă de incubație scurtă de 1- 3 zile,gripa se instalează brusc cu alterarea marcată a stării generale a organismului ,care obligă bolnavul să zacă în pat.
Simptome:
- febră (39 - 40°C) cu sau fară frisoane
- dureri mari de cap şi la nivelul globilor
- dureri musculare şi articulare
- astenie intensă (slăbiciune)
- tuse seacă
- strănut
- nas înfundat/ rinoree apoasă
- ochi roşii, sensibili la lumină
- lipsa poftei de mâncare
- degradarea gustului
- greţuri, vărsături, uneori diaree
Complicaţiile gripei:
- respiratorii; influenţează evoluţia si pronosticul ,mai ales când apar la copiii cu boli cronice sau la sugarii distrofici,rahitici.
- cardiovasculare (miocardita)
- nervoase (encefalita, meningita)
-apariţia sindromului Reye este pusă pe seama consumulu ide aspirină în timpului gripei.
Sindromul Reye apare de obicei la copii şi adolescenţi. Pentru acest motiv,cel mai bine este sa evităm consumul de aspirină când avem gripă.
Tratament
Tratamentul este simptomatic şi igieno-dietetic:
- repaus la pat, în camera aerisită (nu supraîncălzită)
- consum crescut de lichide: ceai, compot,suc de fructe, supă, care pot fi călduțe ,dar nu fierbinți
- vitamina C
- combaterea febrei cu antitermice,care în funcţie de vârsta pot fi siropuri, comprimate
- combaterea tusei cu antitusive etc.
Măsurile preventive în perioada de epidemie sunt foarte importante: evitarea aglomeraţiilor, a vizitelor, aplicare unor norme elementare de igienă (folosireabatistei când tuşim sau strănutăm).
Cel mai important pentru persoanele vârstnice este menţinerea afecţiunii cronice în echilibru (diabet sau hipertensiune arterială sau o afecţiune inflamatorie precum artrita) şi să reducă necesitatea medicamentelor chimice precum antialgicele sau altele.
Ameliorarea gripei cu ajutorul produselor naturale
Stimularea imunităţii pe cale naturală se poate face cu preparatele care conţin:
- Echinaceea ,( administrate la începutul sezonului rece (septembrie – octombrie) şi apoi la începutul primăverii (februarie – martie), determină rezultate bune în prevenţia gripei şi a virozelor respiratorii);
- Hofimun
- Hofimun Forte
- Echinavit C
- Tinctura de echinacea
Administrarea de suplimente de mineraleşi vitamine, în special preparate care conţin:
- Spirulină (Spirulina cu Seleniu, Spirulină cu extract total de cătină) și cătină (Ulei de cătină, Coenzima Q10 în ulei de cătină) sau preparatele stupului Larvalbina), la începutul anotimpului rece şi apoi la începutul primăverii, realizează o întărire benefică a imunităţii organismului.
Dacă sunt asociate cu gemoderivate precum: Măceş (Rosa canina), Coacăz negru(Ribes nigrum), Brad alb (Abies pectinata), în scheme de 1-2 luni, efectele sunt dintre cele mai bune.De asemenea, vitamina C naturală Flavovit C,
în doză de 2-4 grame pe zi poate fi un foarte bun preventiv al inflamaţiilor şi este importantă pentru menţinerea vigilenţei anti-infecţioase a organismului.
Pentru combaterea tusei recomandăm două preparate naturale :
Tusimun și Evitus utile atât în perioada de starea gripei, cât şi în perioada de convalescenţă.
Dieta: mierea de albine, sucul de fructe proaspăt stors, consumul din abundenţă de lichide, hrana uşoară, bogată în fructe, legume şi săraca în proteine animale, reprezintă regimul în perioada bolii.
În concluzie, este esenţial să apelăm la un tratament cu produse naturale,lipsite de efecte secundare, şi cu dublu efect: atât preventiv (ajută organismul să-şi crească rezistenţa faţă de îmbolnăviri),cât şi curativ (dacă boala s-a instalat,vindecarea se realizează prin activarea mecanismelor fiziologice ale corpului, şi nu prin inhibarea lor).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu