Uleiul de măsline este un suc natural care păstrează gustul,aroma,vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor.
Uleiul de măsline conține: vitamine( A,B1,B2,C,E,D,K), antioxidanți,acizi grași nesaturați ,omega 3 și omega 6,de asemenea reprezintă cea mai bogată sursă de acizi grași nesaturați
Consumul regulat de ulei de măsline ajută în lupta împotriva bolilor cardio - -vasculare,reduce riscul de inflamații,combate activitatea nocivă a radicalilor liberi,previne apariția ulcerului ,stimulează secreția bilei ,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase,întărește oasele,prevenind apariția osteoporozei,dar este folosit și în cosmetică în diverse preparate pentru întreținerea pielii și părului.
Pentru a beneficia e virtuțile sale este bine să consumăm uleiul de măsline extravirgin ,presat la rece.
UTILIZĂRILE ULEIULUI DE MĂSLINE
ÎN BUCĂTĂRIE
- ULEI PARFUMAT
Puteți să parfumați uleiul de măsline cu tot ce vă trece prin cap:condimente,ardei iute,busuioc usturoi,zeamă de lămâie,etc...Maceratul are un gust mai puternic ,dacă încălziți câteva minute uleiul înainte de a- l turna în sticlă.Apoi puteți să adaugați ingredientele dorite,așteptați o lună,filtrați și degustați.
- LEGUME CARAMELIZATE
Usturoiul și ceapa au o textură și un gust rafinat dacă sunt conservate în ulei de măsline.Curățați legumele , .adăugați- le în ulei de măsline și lăsați -le la foc mic un sfert de oră.
Turnați apoi amestecul într- un borcan închis ermetic și păstrați-l la frigider o lună înainte de consum.
- LĂMÂI CONSERVATE
Lămâile conservate parfumează subtil carnea de pasăre și peștele.Alegeți de preferință lămâi
bio,spălați- le bine ,ștergeți- le , apoi tăiați -le în bucăți.Într- un vas adânc se așează rondelele de lămâie peste care se adaugă sare mare.Se lasă o zi la frigider ,după care se pun bucățile de lămâie intr- un borcan, se acoperă cu ulei de măsline și se lasă la macerat în frigider o lună ,înainte de folosire.Uleiul rezultat se poate folosi la diverse preparate.
- CONSERVAȚI ULEIUL DE MĂSLINE
Pentru a păstra virtuțile terapeutice ale uleiului de măsline cât mai mult timp ,păstrați- l intr- -un recipient din sticlă opacă ,închis ermetic,ferit de lumină ,la o temperatură de până la 15°C.
- O MARINATĂ REUȘITĂ
Un ulei de măsline bun va parfuma și va frăgezi carnea.Înainte de a o pune pe grătar; lăsați carnea la marinat în ulei de măsline,lămâie,sare,piper.
În funcție de gust se mai pot adăuga diferite condimente(busuioc, cimbru ,rozmarin ,usturoi ),miere sau sos de soia.Se lasă în acest sos ,o oră ,la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu