duminică, 24 martie 2013

MIEREA-ALIMENTUL PERFECT






Mierea de albine este cel mai vechi îndulcitor natural și cel mai complex antibiotic natural,un aliment unic,cu valori energetice ridicate.Este o sursă simplă de carbohidrați conținând 17,1% apă,82,4%   carbohidrați,0,5 %  proteine,și cantități mici dintr-o gamă largă de  vitamine,minerale ,aminoacizi și antioxidanți.

Conținutul mediu de carbohidrați este compus în principal din fructoză(  38,5 %  ) și (31%  ) glucoză.Restul de 12,9 %  de carbohidrați  este alcătuit din maltoză ,sucroză și alte zaharuri.

Mierea de albine este folosită de secole  în tratarea multor afecțiuni.Cercetătorii au demonstrat,că folosită ca medicament ,mierea nu produce efecte secundare,ba chiar luată în doze corecte ,nu produce neplăceri nici bolnavilor de diabet. 



AVANTAJELE CONSUMULUI DE MIERE

 


ÎNDULCITOR

 


Zahărul poate fi substituit cu miere în multe preparate și băuturi.Dacă se folosește în locul unui îndulcitor clasic,trebuie amintit că mierea îndulcește de două ori mai mult decât zahărul.
Este recomandată  pentru înlocuirea zahărului ,mai ales a celui alb,rafinat.

Mierea este contraindicată persoanelor obeze sau care urmează o dietă hipocalorică,dar în general, dacă nu este manipulată chimic și prelucrată excesiv ,mierea este considerată de lumea medicală un aliment sănătos și prețios pentru organism.


SURSĂ DE ENERGIE

 

Mierea asigură 64 de calorii /linguriță .O linguriță  de zahăr  furnizează aproximativ 50 de calorii. Zaharurile din miere sunt ușor convertite în glucoză  și de cel mai sensibil stomac.Așadar, mierea este foarte ușor digerabilă.


SURSĂ DE VITAMINE ȘI MINERALE

 

Mierea este bogată în oligoelemente precum cupru,fier,magneziu,iod,mangan,siliciu,crom.Vitaminele
conținute de miere sunt( în funcție de varietatea florală) B1,B6,A,E,K,C,acid pantotenic.

Așa cum aroma și culoarea mierii variază în funcție de sursa florală ,așa variază și conținutul de vitamine,minerale și aminoacizi.

Mierea mai închisă la culoare are mai multe proprietăți nutritive ,decât cea deschisă,transparentă.



PROPRIETĂȚI ANTIFUNGICE ȘI ANTIBACTERIENE

 

Mierea este bogată în anumiți fermenți și acizi organici cum ar fi acidul formic și antireumatic.La nivelul cavității bucale ,nu numai că oprește dezvoltarea plăcii bacteriene ,dar produce și formarea de acid,împiedicând astfel bacteriile să producă dextran.Dextranul ,un component al plăcii dentare,este un polizaharid vâscos,produs de bacterii cu scopul de a adera la suprafața dintelui.



ÎMBUNĂTĂȚIREA  PERFORMANȚELOR SPORTIVE

 

Mierea facilitează  menținerea nivelului glicemiei ,recuperarea musculară și refacerea glicogenului după efort.Are o acțiune precisă de revigorare a mușchiului cardiac  și îmbunătățește circulația coronariană.


ÎNGRIJIREA PIELII

 

Mierea accelerează procesul de vindecare al  rănilor.Laptele și mierea sunt două ingrediente care acționează împreună pentru a face o piele netedă și catifelată.



TIPURI DE MIERE ȘI REMEDII RAPIDE



SALCÂM 

 

 Se poate folosi la orice,chiar și la ceai și cafea deoarece nu interferează cu gustul lor.Este laxativă și se recomandă și în cazul durerilor de gât.



MANĂ

 

Eficientă în boli de plămâni,constipație,colită de putrefacție.Are un efect  puternic laxativ,
normalizează flora intestinală și neutralizează bacteriile de putrefacție.

Are o valoare terapeutică deosebită prin conținutul bogat în inhibină,un bactericid foarte puternic și săruri minerale ,(calciu și magneziu),deoarece organismul asimilează mult mai bine aceste substanțe prin alimentația naturală decât prin administrare sintetică.

Albinele o obțin de la molid,brad,pin ,stejar,ulm,plop,salcie.Și plante ca bumbacul,floarea -soarelui sau lucerna pot oferi producții de miere de mană.


CITRICE


-se poate combina cu băuturi din citrice,combate insomnia.

CASTAN 

 
- bogată în fier,ameliorează circulația sanguină.

 

EUCALIPT


- balsam,indicat pentru răceli și bronșite.

FLOAREA -SOARELUI


-efect antinevralgic și astringent.

TRANDAFIR


-rară, dar foarte eficientă în inapetență.

 

TEI


-împotriva nevralgiilor,insomniei și migrenelor.

 

LEVĂNȚICĂ


-recomandată celor epuizați fizic și nervos.

 

MENTĂ


-are aroma mentei și conține multă vitamina C.

 

MIERE ȘI LAPTE


-bună în tuse și expectorație.
 
Încălziți o cană cu lapte și adăugați o  linguriță de miere.Se bea când este caldă.

Pentru gargară ,se dizolvă 1-2 lingurițe de miere în apă.Este un remediu foarte bun și pentru răgușeală.

 

ATENȚIE!

 

Mierea încălzită la peste 50 °C își pierde proprietățile benefice și de aceea nu se recomandă a se îndulci ceaiul când este foarte fierbinte.

 

Fiartă ,mierea devine toxică și nu se mai folosește decât în capcanele pentru viespi.http://www.scribd.com/doc/120025582/Apiterapia



2 comentarii:

  1. Nu stiam ca isi pierde proprietatile daca e pusa in ceai/cafea fierbinte (evident eu asa o foloseam). Dacai fiarta devine toxica oare ar trebui sa o folosim in prajituri este tot o temperatura inalta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mult timp am crezut ca mierea zaharisita este contrafacuta si de aceea cumparam numai miere lichida ,care asa ramanea.Mai tarziu am aflat cum stau lucrurile ;din cate am citit ,nu trebuie folosita in prajituri care necesita coacere.

      Ștergere