joi, 1 august 2013

POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI









Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.

In popor este cunoscut  si  sub  denumirea  de  Postul  Sfintei  Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari  praznice  din  luna  august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului  era  diferita  pentru  crestini,  cei  din  Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie.


 Uniformizarea  datei   si  a  duratei   postului  a   avut  loc  in  sec. al XII-lea, la  sinodul  local  din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut  incepand  cu  1  august  si  sa  se  termine  pe  15 august, ziua praznuirii  Adormirii Maicii Domnului.

Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii  Maicii  Domnului si  cele  doua  Paraclise ale  Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.


Postul Adormirii  Maicii  Domnului  inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de "dulce", caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Daca  in  acest  post se  recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare  uscata, iar  daca  marti si joi  ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie  sa  intelegem  ca  postul  Adormirii Maicii Domnului  dispretuieste  trupul. Nu,  acest  post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.

Sa nu ajungem la astfel de ganduri: "Maine  ce voi mai gati?", "Astazi cu  ce bani sa  mai  cumpar bucate de post?", caci  nu  diversificare alimentara si cheltuiala  peste  masura cere postul. Faceti din  rugaciune  mancare  pentru vremea postului si veti vedea cat de  hranitoare si  de  ieftina este adevarata mancare de post. 


Nu va indemn la o  postire  peste puterile dumneavoastra, ci doresc  sa  va  atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele  doua  saptamani de post vor fi chinuitoare  si  vor parea ca nu mai au sfarsit.http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/adormirea-maicii-domnului/postul-adormirii-maicii-domnului-125686.html

Post cu bucurie!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu